FeliratBlog

Nincs megjeleníthető elem

FeliratBlog

FELIRATBLOG

Catpolo

CATPOLO

Google a közös barátunk

Google

Utolsó kommentek

I love Dexter!

Dexter

Sorozatjunkie

Nincs megjeleníthető elem

sorozatajánló

2008.07.30. 20:00 SpockCooper

Halloween 1978

Címkék: halloween

Halloween (2 DVD) (Limitált kiadás!)
Halloween (USA - 1978)

http://www.xpress.hu/dvd/cover/nagy/5346.jpg

-Tartalom: Az Illinois állambeli Haddonfieldben 1963-ban Mindenszentek éjszakáján a hatéves Michael Myers bestiális kegyetlenséggel megöli nővérét... A szellemileg súlyosan zavart gyereket egy pszichiátriat klinikára szállítják. Tizenöt évvel később egy viharos éjszakán az intézetből visszatér a kisvárosba és üldözőbe veszi Laurie-t, a fiataldiáklányt. A pszichológus Dr. Loomis az elmebeteg Myers nyomába ered, hogy megakadályozza az újabb gyilkosságokat. A horror nagymester John Carpenter (A dolog, A köd, Vámpírok, A sötétség fejedelme) sokat utánzott, stílusteremtő filmje a korszak egyik legnagyobb alkotása.

EXTRÁK:

  • Egyéb - Limitált példányszámú kétlemezes extra változat

1. LEMEZ:

  • Egyéb - Moziváltozat surround magyar szinkronnal, 5.1-es angol hanggal, valamint magyar felirattal (kb. 92 p.) - MAGYAR FELIRATTAL
  • Audiókommentár - John Carpenter rendező közreműködésével- MAGYAR FELIRATTAL
  • Audiókommentár - Ultrafilm audikommentár- MAGYAR FELIRATTAL

2. LEMEZ:

  • Egyéb - TV-változat surround angol hanggal, magyar felirattal (kb. 104 p.) - MAGYAR FELIRATTAL
  • Dokumentumfilm - Halloween: Álarc nélkül (kb. 27 p.) - MAGYAR FELIRATTAL
  • Kisfilm - Halloween: 25 évvel később a helyszínen (kb. 11 p.) - MAGYAR FELIRATTAL
  • Képgaléria
  • Filmográfiák
  • Életrajz
  •  

 

-Szóval ez az első Halloween film 1978-ból, tehát 30 évvel ezelőttről. A főszerepben Jamie Lee Curtis és Donald Pleasence. Mindkét színész nagyon sokat köszönhet a Halloween filmeknek. Jamie az egyik interjóban elárulja, hogy a True Lies előtt ez volt a legjobb szerepe.  Fontos elmondani, hogy a film szélesvásznú, erre mindig figyeljünk a Halloween filmeknél.  A következő rész az xpressen már csak 4:3 aránnyal rendelkezik, ami azt jelenti , hogy erősen csonkított verzió. A film zenéje fantasztikusan növeli a feszültséget. Így harminc év elteltével már nem nyújt oly nagy élvezetet a film megtekintése, ne felejtsük el, hogy ez a film műfajt teremtett.  Michael Myers karakterének mintájára alkották meg a Péntek 13 és a Sikoly filmek gyilkosait.  A Halloween filmeknek 7+1 folytatása készült el. 

 Be kell vallanom a film záróakciójeleneténél többször is fel akartam kiáltani, hogy ,,Ez a nő teljesen hülye?"  , de azt hiszem a legtöbb horrorfilmben vannak ilyen jelenetek.  Az extrákból, az Így készült a dvd pontban kiedrül, hogy a kiadás készítői jó munkát végeztek, de az eredeti szinkron miatt akik a magyar hangot választják pár másodperccel rövidebb filmet látnak a szinkron hiánya miatt az adott jelenetekben, melyeket így átugrik a lejátszó.    Fontos érdekesség, hogy Mike , a gyilkos maszkja egy átalakított William Shatner a.k.a. Kirk kapitány maszkot visel.

Tapasztalt kollégáim azt javasolják, hogy a moziváltozatot tekintsük meg, ne a tévés verziót, hiába hosszabb az utóbbi.

Idemásolom Anselmus kritikáját az Xpressről, egyetértek vele.:

KRITIKA:

Carpenter klasszikusa a Hitchcock-i suspense alapjaira épített klasszikus horror. Dramaturgiai és atmoszféra teremtő értelemben pedig útmutató, és mind a mai napig nem meghaladott irányzat alapfilmje.

Aki a mai technikai értelemben tökélyre fejlesztett horrorokból tekint vissza erre a filmre, annak keveset nyújthat, bár az illetőnek szeme előtt kell tartania, hogy a mai gagyi horrorok félelemkeltő hatása a hangsávokban koncentrálódik. Carpenternél, a képekben lakozik a gonosz: a fény hiányából, az árnyékból, a sötétség testeket felolvasztó katlanjából támad, ott van akkor is, amikor nem látjuk. Borzongatóan körülöleli az idilli ami külváros utcáit. Ott bolyong mindenhol, akárcsak Carpenter kamerája.

A Haloween azt az ősi félelmet mutatja meg, amely tudja, hogy van egy határ, amely mögött a sötét Gonosz ólálkodik, akivel nem lehetséges semmilyen párbeszéd.

Az utolsó 8-10 percért kicsit kár, számomra a film hatásának intenzítása csökken, bár az utolsó jelenetekben is van valami nyers ostobaság, amivel a Gonosz körbespricceli a kép terét. A doki és Curtis ostoba, félelemmel teli tekintete tökéletes: Nincsenek válaszok, mert kérdések sem lehetségesek.

Carpenterék audiokommentárja remek. Rengeteg érdekességet, technikai információt szolgáltat, horror- és filmtörténeti kontextusba helyezi a filmet, elemez néhány jelenetet.

Sajnos az Ultra Filmesek kommentárja elkeserítő. Nem értem, hogy magukat horror-szakértőknek vallók hogyan képesek ennyire sekélyesen, semmitmondóan beszélni. Még saját, szubjektív véleményüket sem képesek érvekkel alátámasztva megfogalmazni. A hogyan lehetséges, vagy a miért lehetséges kérdések feltételére sem képesek, nem hogy megválaszolásukra. Sem a jelenetek, sem a karakterek, sem a filmnyelvi, dramaturgiai eszközök használata nem kerül górcső alá. Lehet, hogy ma nagyon gagyinak kell lenni, vagy csak gagyinak lehet lenni a horror-területen, de éppen ez a film (no meg a Texasi Láncfűrészes is, mert ott is ultra gagyi az Ultra-kommentár) nem csak horror-történeti, de filmtörténeti helyét tekintve is jóval színvolasabb kommentet ígényelne.

A saját audiokomment butaságaival éles ellentétben áll a kiadónak magára a kiadványra fordított energiája és figyelme. Külföldön nem kellene erről írni, de sajnos Magyarországon igen. Példamutató, ahogy az Ultra Film figyel a kiadványaira, és kezeli, szerkeszti, az azon lévő anyagokat. (Én ezt a kiadványt és a Texasi Láncfűrészest őrzöm a kiadótól.)

Image:Halloween2.jpg

-Oh, the horror! Big stars' early roles | 162828__curtis_l

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatajanlo.blog.hu/api/trackback/id/tr15593296

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az emberek hülyék – Halloweeni különkiadás-szégyenfal 2009.11.04. 15:52:20

Egy gyors körkép a blogokon, avagy ki hogy írja el a „Halloween” szót – mellette linkek és statisztikák. A "sima" hibák   Heloween: 3 comment:com (2x), Mit történik Virággal erasmus útja alatt Linzben? Haloween: 62 T...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.07.30. 21:30:57

Nagyon nagy film, szerintem simán élvezhető ma is. Carpenter zseniális atmoszférát teremtett rögtön a legelejétől kezdve.
süti beállítások módosítása