FeliratBlog

Nincs megjeleníthető elem

FeliratBlog

FELIRATBLOG

Catpolo

CATPOLO

Google a közös barátunk

Google

Utolsó kommentek

I love Dexter!

Dexter

Sorozatjunkie

Nincs megjeleníthető elem

sorozatajánló

2008.06.15. 20:05 SpockCooper

Menekülő ember

Címkék: könyv

Ez a bejegyzés a könyvről szól. 1600Ft A történet a szerző bevallása szerint hetvenkét óra leforgása alatt keletkezett, és a négy korai Bachman-mű közül szerinte a legjobb. Nagyon izgalmas és mondanivalója is van, most hogy már nem tanulok egy pár nap alatt befejeztem . Egy lehetséges jövő képét festi le, melyben a szegények és gazdagok társadalma élesen elkülönül, nincs átjárás. A történet befejezése különösen figyelemreméltó és elgondolkodtató a közelmúlt történelmének ismeretében.
  A könyvből film is készült Arnol Schwarzenegger főszereplésével. A filmnek szinte semmi köze nincs a könyvhöz.

Európa könyvkiadó:
2025, Amerika, Co-Op City.

A város lepusztult szegénynegyedének lakótelepi házai között patkányok turkálnak a szemétben. A levegő elviselhetetlenül szennyezett. Az emberek munka nélkül, reménytelenül tengődnek, vágyakozva bámulnak a belváros jólétet árasztó épületei felé. A bűnözés óriási méreteket öltött, elektromos ösztökével felfegyverzett rendőrök cirkálnak a környéken.

A Hálózat egyvalamiről gondoskodott: minden lakásba képernyőt szereltetett, amely vég nélkül ontja a harsány reklámokkal tűzdelt ostoba és kegyetlen, nagy nyereményekkel kecsegtető vetélkedőket és valóságshow-kat. Jól szervezett, gigantikus agymosás.

Itt él Ben Richards is feleségével és tizennyolc hónapos kislányával, aki influenzában haldoklik. A férfit kirúgták a vegyiüzemből, új állásra reménye sincs. A felesége olykor stricheléssel próbál pár fillért szerezni a kuruzslóra. Az igazi orvos nagyon drága.

Végső elkeseredésében Richards játékosnak jelentkezik a Hálózatnál. Adottságai és teszteredményei alapján beválogatják a legkegyetlenebb vetélkedőbe, A menekülő ember-be. A szabályok roppant egyszerűek: száz dollár minden óráért, amit szabadon tölt, némi menekülési pénz, tizenkét óra előny. Ha harminc napig kibírja, övé a nagydíj  egymilliárd dollár. De ha elkapja a speciálisan képzett embervadász kommandó, megölik. És mindezt élőben közvetíti a tévé. Richards aláírja a szerződést, és kezdetét veszi a játék  életre-halálra.

Érdemes elolvasni a filmkritikát a mozineten, idézek belőle:  

Stephen King1985-ben jelentette be, hogy a Richard Bachman név alatt született írások is az ő szüleményei. 1982-ben piacra került Menekülő ember is Bachman-regények közé tartozik, amiből Paul Michael Glaser 1987-ben forgatott sci-fi - akció mozit Arnold Schwarzenegger főszereplésével. De bárcsak ne tette volna! Az eredeti King művet igen szabadon kezeli a rendező. Azonban aki kíváncsi arra, ahogy a Schwarzenegger kék-sárga, testresimuló ruhában futkározva öldökli a jónépet, annak nyugodtan ajánlhatom.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sorozatajanlo.blog.hu/api/trackback/id/tr37521889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kompi · http://filmtrailer.hu 2008.06.18. 10:07:13

Csak a filmet láttam, nem is tudtam hogy Stephen King.
süti beállítások módosítása